Cum se formează condensul într-o zonă locuită?

Condensarea se poate forma întotdeauna când există multă umiditate în aerul camerei. Acest lucru are cauze foarte naturale: Ca urmare a dușului, a gătitului sau a spălării rufelor, precum și a respirației și transpirației umane sau datorită prezenței plantelor, umiditatea este dată în atmosfera camerei. Cu cât aerul este mai cald, cu atât mai multă umiditate poate absorbi. Atunci când aerul cald care conține o proporție mare de umiditate face contactul cu suprafețe reci, cum ar fi ferestrele sau pereții exteriori, se răcește. Procesul de răcire determină eliberarea apei din aer, generând condens. Ventilația și încălzirea corectă vor schimba aerul umed pentru aerul uscat și vor crea o climă de cameră plăcută și sănătoasă, cu o umiditate și temperatură optimă. În același timp, vă permite să reduceți costurile de energie. Ventilația corectă și încălzirea vor schimba aerul umed pentru aerul uscat și vor crea o climă plăcută și sănătoasă a camerei, cu un nivel optim de umiditate și temperatură. În același timp, vă permite să reduceți costurile de energie.

Cât de multă umiditate produci tu ca și persoană?

 • În timpul adormirii, oamenii dau până la 50 ml de umiditate pe oră. În timpul muncii fizice grele, aceasta poate fi la fel de mult ca 300 ml.
 • La dus, aproximativ 2600 ml de umiditate sunt generate pe oră, când se face baie, în jur de 700 ml.
 • Gătitul eliberează între 600 și 1500 ml de umiditate la fiecare oră.
 • La călcarea cu ajutorul unui fier cu abur, circa 1500 ml de apă se eliberează în aer în fiecare oră.

Încălzirea corectă:

Până la 25% din costurile de încălzire pot fi salvate prin reducerea temperaturii camerei cu doar 1° C. În mod ideal, ar trebui să evitați temperaturile de peste 22° C în camerele de zi și 23° C în băi. Prin încălzirea corectă, este posibil să creați o climă plăcută în încăpere și să economisiți simultan costurile energiei.

 • Asigurați-vă întotdeauna că nivelul de încălzire este coerent!
  Nu opriți complet încălzirea, cu excepția cazului în care aerisiți încăperea. Următoarele temperaturi în timpul zilei sunt furnizate ca indicație: Camere de zi și bucătărie 20° C, baie 21° C, dormitoare 16° C.
 • Nu lăsați pereții să se răcească complet.
  Noaptea sau când vă aflați departe, temperatura camerei nu trebuie să scadă sub 16-18° C. Acest lucru se datorează faptului că reîncălzirea pereților este mai scumpă decât încălzirea de bază. Pereții reci, sunt de asemenea, principalul motiv pentru formarea mucegaiului si a mucegaiului in case.
 • De asemenea, încălziți camerele care sunt rareori utilizate. Chiar și camerele rare folosite nu trebuie să fie niciodată mai reci decât 14-16° C pentru a preveni condensarea. Aceste camere ar trebui de asemenea încălzite până la 16-18 ° C în timpul zilei. Numai aerul cald poate absorbi condensul care se formează pe pereți și îl transportă prin ventilație corectă.
 • Nu încălziți niciodată încăperile reci cu căldură “împrumutată” prin ușile deschise. Ușile camerelor la temperaturi diferite ar trebui să fie întotdeauna închise, cu excepția cazului în care se aerisește, deoarece în caz contrar căldura va scăpa de la încăperile bine încălzite la cele mai reci.


Ventilarea corectă:


Majoritatea oamenilor își ventilează casele în mod greșit, ducând la un consum inutil de mare de energie. Modul simplu de a asigura o climă sănătosă a camerei este înlocuirea regulată a aerului din încăperile umede, cu aer proaspăt și uscat.

 • Aerisiți locuința între două ori și patru ori pe zi. Cât de des vă aerisiți casa, depinde de cât timp utilizați o cameră; cu cât este folosită mai mult o încăpere, cu atât mai des trebuie deschise ferestrele.
 • Lăsați aerul proaspăt în dormitoare dimineața. Peste noapte, umiditatea este generată în aer care se află pe mobilier și pe pereți. Trebuie să i se permită să scape repede dimineața.
 • Ventilație scurtă și ascuțită imediat după duș, baie, gătit sau curățenie umedă. Faceți acest lucru prin simpla deschidere a ferestrei și închiderea ușilor în camera în cauză.
 • Aerisiți în special în timpul sezonului de încălzire. Deschideți cel puțin două ferestre amplasate unul față de celălalt cât mai larg posibil. Proiectul generat va asigura un schimb rapid de aer. În timpul acestui proces, sistemul de încălzire trebuie oprit complet pentru a se asigura că căldura nu scapă în mod inutil spre exterior.
 • Evitați fixarea ferestrelor în poziția de înclinare în condiții de vreme rece. Acest lucru face ca zona ferestrei să se răcească în jurul deschiderii, permițând formarea condensului.
 • Pereții trebuie să fie etanși la aer. Dacă nu, există o defecțiune structurală care trebuie reparată de un specialist. Acest lucru poate fi determinat prin efectuarea a ceea ce se numește testul ușii suflante ”blower door test”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

UA-38662008-1